Diagnostiikan viiveet voivat olla kohtalokkaita

Morag Tolvi,
17.9.2024 | Blogi

WHO:n maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään tiistaina 17.9.24. Tänä vuonna teemana on ”Lisää potilasturvallisuutta diagnostiikkaa parantamalla”, ja päivän tunnuslause on ”Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae”. 

Korvatuista potilasvahingoista viidennes liittyy diagnoosin viivästymiseen. Merkittävä osa tapauksista kohdistuu traumatologiaan, päivystystoimintaan ja syöpätauteihin – kaikki lääketieteen osa-alueita, joilla viivästymisen seuraamukset voivat olla kohtalokkaita. Oikea ja oikea-aikainen diagnoosi on kriittinen tekijä potilasturvallisuuden ja terveydenhuollon laadun takaamiseksi.  

Morag TolviMuita diagnoosiin liittyvä virheitä ovat väärät diagnoosit ja kokonaan tekemättä jääneet diagnoosit. On äärimmäisen tärkeää, että vahinkotapauksia käydään läpi sote-yksiköissä oppimismielessä – syyllistämättä ja syyllisiä etsimättä. Tutkimalla diagnoosivirheisiin johtavia systeemisiä ja kognitiivisia tekijöitä voidaan parantaa diagnostiikan turvallisuutta. 

Systeemisiä eli organisaation rakenteellisia tekijöitä ovat esimerkiksi liian iso työmäärä ja kommunikaatiokatkokset ammattilaisten kesken tai ammattilaisen ja potilaan välillä. Nämä voivat myös vaikuttaa terveydenhuollon ammattilaisten kognitiivisiin tekijöihin aiheuttaen väsymystä, stressiä tai ajatusten vinoumia.  

Myös Potilasvakuutuskeskuksella (PVK) on tärkeä rooli potilasturvallisuutta parantavassa työssä. PVK selvittää potilasvahinkojen syitä ja tuottaa tietoa potilasvahingoista. Lisäksi PVK kouluttaa sote-ammattilaisia potilasturvallisuudessa ja vahinkojen välttämisessä.  Potilasvakuutuskeskuksen tärkeä, lakisääteinen tehtävä on varmistaa potilaille asianmukaiset, lain määräämät korvaukset kaikista korvattavista potilasvahingoista.

Kirjoittaja 
Morag Tolvi 

Kirjoittaja on PVK:n potilasturvallisuuslääkäri. 

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi